NOW - BETA 1,3/1,6 - D-GLUCAN 100 MG - 90 KAPSZULA
További információk a termékről:
Mi is a béta-glükán A B-1,3-(D)-Glükánok a természetben is előforduló poliszacharidok. Nélkülözhetetlen sejtfal alkotóelemek számos baktérium, növény és gomba esetében. Az élesztőből és a gyógygombából kivon béta-glükánokat általában immunerősítő hatásukról ismerik. A kutatók kimutatták, hogy az oldhatatlan Béta-1,3/1,6-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitási szinttel rendelkezik, mint az oldható, 1,3/1,4-glükánok. A Béta-glükánok kötései és kémiai struktúrái közötti eltérések jelentős hatással vannak azok vízoldékonyságára, hatására és általános biológiai aktivitásukra. Forrásai A Béta-1,3-(D)-glükán legáltalánosabb forrása az élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae). Azonban a Béta 1,3/1,4-glükánokat egyes gabonakorpákból is kinyerik, pl. zab és árpa, valamint egyes esetekben búzából és rozsból is. A Béta 1-3-(D)-glükánok, melyeket az élesztő sejtfalából vonnak ki, gyakran oldhatatlanok. A gabonafélékből kivont formái lehetnek oldékonyak és oldhatatlanok is. emellett egyes tengeri fűfélékből, és egyes gombafajokból is kivonhatják őket (Reishi, Shiitake, Maitake). Szerepe az emberi szervezetben A béta-glükán egy tudományosan alátámasztott biológiai védekezőrendszer modulátor (BDM) mely az immnrendszer mozgósítja és befolyásolja. Kiegészítőként orális fogyasztást követően a béta-glükán elsősorban a makrofágok és a dentritikus innumsejtek által emésztődik meg, és ezen a folyamaton keresztül modulálja és stimulálja az immunválaszt, ami gyakran hoz létre egy, az immunsejtek által generált gyógyítható hatást. A glükánokat évek óta ezeknek az immunerősítő hatásoknak köszönhetően kutatják folyamatosan, különösen a makrofág immunsejteket és NK sejteket, valamint a T-sejteket és a B-sejteket aktiváló hatásuk miatt, beleértve egyes citokinineket és kiegészítőiket. A glükánokkal foglalkozó szakirodalom már évtizedekre visszanyúlik, és igen terjedelmes, és tekintélyes mennyiségű új kutatási anyag is rendelkezésre áll. Étrendkiegészítőként történő alkalmazását tekintve elsősorban a Béta-1,3 és 1,6-glükánnal kapcsolatos kutatások számítanak érdekesnek. Az étrendkiegészítőkben elsősorban az oldhatatlan glükán található meg, míg a gyógyszeripar az oldékony formát használja. Mi határozza meg a Béta-glükán hatékonyságát Nem az alkalmazott béta-glükán mennyisége vagy súlya határozza meg az optimális adag hatékonyságát; az immunválaszra gyakorolt hatás mértéke elsősorban az előállítás függvénye. Más szavakkal, a több nem feltétlenül jobb - mindig az alapján ítélünk, hogy az adott készítmény milyen mértékben képes befolyásolni az immunválaszt, nem pedig az alapján, hogy mennyi béta-glükán van egy kapszulában. A magas milligramm dózisok és a béta-glükán kapszulában található százalékosan nagy mennyiség nem befolyásolják az immunválasz aktiválását és az adott termék tisztaságát, és sejtaktiváló szerepét. A valódi befolyásoló tényező a béta-glükán forrása, az eljárás, amivel kivonják a forrásból, valamint a már megemésztett béta-glükán részecskék mérete és formája. Néhány korábbi béta-glükán kísérletben nagyobb mennyiségben alkalmazták azt, mint amennyi manapság a hatásos készítményekben található, azonban ezek a kutatások nem az adott glükán immunrendszer aktiválásához elégséges hatásos adagjának feltérképezésére irányultak, és többségüket a 70'-es és 80'-as években végezték. A tudomány jelenlegi állása szerint 10mg, vagy ennél is kevesebb, megfelelően előállított, jó minőségű Béta 1,3/1,6-glükán vagy Béta-1,3-(D)-glükán és Béta-1,6-glükán kötésben, melyet élesztősejtfalból vonnak ki, megfelelő mennyiség, 100mg feletti mennyiségben alkalmazva pedig egy minőségi béta-glükán a mennyiséggel arányosan csökkenő hatékonyságot mutat. A rosszabb minőségű, vagy az emésztőrendszerben nem egységes, gömbszerű egységekké újraformálódó glükánokat általában nagy koncentrációban árulják - ezek immunstimuláló hatása azonban általában független laboratóriumok által nem alátámasztott, és legtöbb esetben mindenféle dózisban hatástalanok. Bár általában nem drágák, ez általában annak tudható be, hogy nem kellő mértékben dolgozzák csak fel a bét...