A C-vitamin - aszkorbinsav - a telítetlen polihidroxi alkoholok csoportjába tartozó szerves kémiai vegyület.
A C-vitamin forrása elsősorban a növényi eredetű élelmiszerek, jelentős mennyiségben a csipkebogyó, a fekete ribizli, az eper, a citrusfélék, valamint a káposzta és a burgonya. A C-vitamin az instabil vegyületek közé tartozik, különösen érzékeny a melegítésre, legnagyobb vesztesége az élelmiszerek helytelen tárolása és a nem megfelelő hőkezelés során következik be. A C-vitaminnak számos rendkívül fontos funkciója van a szervezetben, bár elsősorban az immunrendszer működését pozitívan befolyásoló eszközként ismert.
A C-vitamin a legismertebb antioxidáns. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően védő szerepet tölt be a szervezetben. Ezenkívül a C-vitamin serkenti a kollagéntermelést, hogy biztosítsa az erek, a csontok, a porcok, a fogíny, a bőr és a fogak megfelelő működését. Ezenkívül hozzájárul a megfelelő energia-anyagcsere fenntartásához, segíti az idegrendszer megfelelő működését, hozzájárul a normális pszichológiai funkciók fenntartásához, segít megvédeni a sejteket az oxidatív stresszel szemben, és csökkenti a fáradtság és a kimerültség érzését. A C-vitamin segít az E-vitamin redukált formájának regenerálásában is, és növeli a vas felszívódását.
Adagolás: Oldjon föl 1 g port kb. 200 ml folyadékban.